Surdeigspizza - oppskrift
May 30, 2021Da jeg for noen år siden oppdaget at jeg var intolerant mot hvetemel var pizza en av de vanskeligste tingene å gi slipp på.
Så oppdaget jeg surdeig.
I brødbakst finnes det antinæringsstoffer og enzymhemmere som skaper problemer for fordøyelsen din. Når du baker med surdeig blir kornet melkesyregjæret. Denne prosessen nøytraliserer antinæringsstoffene og gjør i tillegg mineraler tilgjengelig for oss.
Vanligvis er mineraler som jern, magnesium, kalsium og sink bundet til fytinsyren. Når du baker med surdeig blir disse mineralene tilgjengelig.
Det vil si at surdeig ikke bare er snillere mot tarmen, men det blir også mer næringsrikt.
What's not to love?
Surdeigspizza er enkelt å lage, men det krever litt planlegging. Jeg pleier å lage deig til bunnen kvelden før og bake den ut dagen etter.
Her er oppskriften jeg bruker når jeg skal lage surdeigspizza:
Bunn
✨ 2,5 dl vann
✨ 2 ss surdeigsstarter
✨ 1/2 ts salt
✨ Siktet speltmel (nok til at du får en fast og fin deig)
Bland sammen alle ingrediensene og elt til du får en fast og fin deig.
La stå under lokk i 12 - 24 timer.
Smør et stekebrett med smør og fordel deigen utover. Etterhev 1 time og forstek bunnen på 200 grader, nederst i ovnen, i 8 minutter.
Pizzafyll
✨ Smør til steking
✨ 1/2 gul løk
✨ 1 pakke kjøttdeig
✨ 1 pakke hakket tomat
✨ 1 raspet gulrot
✨ Salt & pepper
✨ Oregano
✨ Revet ost
Del opp løk og stek på middels varme.
Brun kjøttdeigen.
Ha oppi hakket tomat, raspet gulrot, salt, pepper og oregano.
Ha fyllet over den forstekte pizzabunnen. Ha revet ost over.
Stek midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter til osten har blitt gyllen.
Da gjenstår det bare å nyte pizzaen!
PS: Vil du ha flere tips til hvordan du kan ta vare på fordøyelsen din? Sjekk ut denne tre dagers gratis videoserien jeg har laget til deg.