Sammenhengen mellom lavt stoffskifte og binyrene
May 04, 2022(Du kan lytte til denne bloggposten ved å trykke på play over 👆)
Symptomene på lavt stoffskifte og symptomene på slitne binyrer er ganske like.
Kjenner du deg igjen i noe av dette - Å være sliten, ha treg forbrenning, fryse, ha et dårligere immunforsvar, hjernetåke, være nedstemt og ha bekymringer, vektøkning (særlig rundt magen), bli svimmel når du reiser deg fort, ha cravings, være lyssensitiv, å føle deg overveldet eller har problemer med å takle stress - så kan det både være tegn på at du har lavt stoffskifte, eller at du har binyrer som har jobbet på høygir med å pumpe ut stresshormoner FOR lenge.
Eller det kan være et tegn på at du har begge deler.
Kroppen henger sammen
Vi har en tendens til å tenke på kroppen del for del. Og vi har ulike spesialister for de ulike delene. Vi har tannleger, øre-nese-hals-spesialister, hjertekirugrer osv.
Slik er det med stoffskiftet også. Du går til legen og klager over at du er sliten og legger på deg. Legen tar blodprøver og konstaterer at du har lavt stoffskifte. Og du får med deg en boks Levaxin hjem.
Uten at det blir sjekket HVORFOR du har fått lavt stoffskifte.
Kroppen henger sammen, og det nytter ikke å se på en og en del. Du kan tenke deg at kroppen er et puslespill. Hvis du får utlevert bare en puslespillbrikke, så klarer du ikke å se hva bildet skal forestille. Når du derimot setter sammen brikkene, slik at du får se hele bildet, først da ser du hva det er. I dette tilfellet - en kropp hvor alle delene hører sammen og skal fungere sammen.
Sammenhengen mellom binyrene og skjoldkjertelen
Idag skal vi se litt nærmere på denne sammenhengen. Både binyrene og skjoldkjertelen produserer hormoner som påvirker energinivået ditt.
Føler du deg sliten, har hjernetåke eller dårlig hukommelse, eller føler deg nedstemt så kan det altså være tegn på at du har slitne binyrer ELLER lavt stoffskifte. Eller begge deler.
Greia her er at hvis du har mye stress over lang tid, altså at kroppen din jobber på høygir over lang tid og pøser på med stresshormoner, så kan dette gjøre at skjoldkjertelen din produserer mindre og mindre stoffskiftehormon.
Hvis du da går til legen og får påvist for lite stoffskiftehormon i blodet (aka lavt stoffskifte) så er det ikke sikkert du føler deg noe bedre selv om du får stoffskiftemedisin. Fordi årsaken til at du har begynt å produsere mindre stoffskiftehormon ikke blir tatt tak i - nemlig det at du har binyrer som jobber overtid med å produsere stresshormoner.
Husk at symptomene er de samme.
Slik påvirkes stoffskiftet av stress
Se for deg at du er ute og kjører bil. Plutselig kommer det en unge løpende ut i veien foran bilen. Du reagerer umiddelbart, uten å tenke deg om. Du står på bremsene for å stoppe bilen.
Etterpå kjenner du at du ble redd, pulsen har økt, du puster raskere, kanskje begynner du å svette, du kjenner at blodet bruser rask gjennom årene.
Det som har skjedd er at kroppen har aktivert din fantastiske overlevelsesmekanisme: Det sympatiske nervesystemet. Du har gått inn i såkalt fight or flight modus. Det er designet for å redde livet ditt (eller i dette tilfellet noen andres).
Når faren er over skal du tilbake i det parasympatiske nervesystemet. Hvor pust og puls er rolig og ting som å fordøye mat blir prioritert. Du er designet for å befinne deg i det parasympatiske nervesystemet mesteparten av tiden.
Problemet er at alt stresset du utsettes for, å løpe fra det ene til det andre, multitasking, mye å gjøre på jobb, mat som gir deg ustabilt blodsukker, tankekjør, alt dette gjør at det sympatiske nervesystemet er slått på så og si hele tiden, og binyrene dine pøser ut stresshormoner i et forsøk på å redde deg.
Og det fører til masse kluss for stoffskiftet ditt:
- Nivået av TSH (thyroid stimulating hormone) senkes. Dette er signalet som gir beskjed til skjoldkjertelen hvor mye stoffskiftehormon som skal produseres. Altså produserer skjoldkjertelen mindre stoffskiftehormon.
- Konverteringen av T4 (inaktivt stoffskiftehormon) til T3 (aktivt stoffskiftehormon) settes ned.
- Magnesium flushes ut fra kroppen. Magnesium er viktig bl. a. for konvertering av stoffskiftehormon og for opptak av D-vitamin.
- Leveren hindres fra å fjerne overflødig østrogen. Mye østrogen gjør at du får økt nivå av TBG (thyroid binding globulin). Dette igjen gjør at stoffskiftehormonene ikke klarer å komme seg inn i cellene for å gjøre jobben sin.
En annen ting som skjer når binyrene jobber overtid er at nivået av inflammasjon i kroppen økes:
- Inflammasjon gjør at immunsystemet frigjør cytokiner som igjen kan føre til at du får lavt stoffskifte.
- Reseptorer på cellene blir mindre sensitive overfor stoffskiftehormon, altså blir det vanskeligere for stoffskiftehormon å komme seg inn i cellene for å gjøre jobben sin.
- Betennelse i kroppen kan påvirke opptaket av jod inn i skjoldkjertelen. Jod er et nødvendig næringsstoff for å produsere stoffskiftehormon, fordi det består av jod og tyrosin.
- Inflammasjon kan senke mengden serotonin ("lykkehormonet") som er tilgjengelig i kroppen. Det gjør at du lager mindre TSH som igjen gjør at du lager mindre stoffskiftehormon.
What to do?
Så hva kan du gjøre for å ta vare på binyrene og dermed også bedre hormonbalansen for stoffskiftet?
Som tidligere nevnt, en helhetlig tilnærming er den beste. Du må fjerne stresset fra ulike kanter, både fysisk, kjemisk og emosjonelt.
Men nå er det jo slik at et av tegnene på slitne binyrer er at du har problemer med å takle stress og fort blir overveldet.
Så å stresse med at du stresser for mye eller å prøve å gjøre for mange endringer på en gang er lite konstruktivt.
Start med å gjøre disse tingene:
- Legg deg tidlig nok. Sjekk når du må stå opp og regn deg 8-9 timer tilbake i tid.
- Prøv å legge deg å stå opp på ca. samme tid hver dag. Kroppen er glad i rutiner.
- Logg av 1 time før du skal sove. For at du skal bli søvnig må kroppen produsere melatonin (som også er en viktig antioksidant). Mørket er med å trigge denne produksjonen, mens lys inn på øyet hindrer produksjonen. Altså må du legge bort skjerm for å klare å produsere melatonin.
- Ikke vær redd for fett. Du trenger det for å produsere hormoner. Fettet som finnes i smør (eller ghee dersom du ikke tåler melkeprotein) er gull for hormonene.
- Ta deg små pauser i løpet av dagen. Et par minutter her og der for å roe ned det sympatiske nervesystemet og aktivere det parasympatiske nervesystemet.
Vil du lære mer?
Vil du lære enda mer om hvordan du kan balansere hormonene? Sjekk om SWITCH er noe for deg.
Kilder brukt i denne bloggposten:
Healing the Thyroid with Ayurveda - Natural treatments for Hashimoto's, Hypothyroidism, and Hyperthyroidism, av Marianne Teitelbaum, D.C.
Why do I still have thyroid symptoms? When my lab tests are normal. A revolutionary breakthrough in understanding Hashimoto's disease and hypothyroidism, av Datis Kharraxian.
Hashimoto's Thyroiditis, Lifestyle interventions for finding the root cause, av Izabella Wentz, PharmD, FASCP med Marta Nowosadzka, MD.