Goitrogener og lavt stoffskifte – bør du egentlig kutte ut brokkoli?

goitrogener hashimotos hypotyreose kosthold lavt stoffskifte stoffskiftepodden Apr 13, 2025

 

Har du hørt at du ikke kan spise grønnsaker som brokkoli, grønnkål og blomkål når du har lavt stoffskifte? Dette er et råd mange har fått – og som mange følger – men er det egentlig nødvendig?

I denne bloggposten skal jeg se nærmere på hva goitrogener er, hvorfor de har fått et dårlig rykte, og hva nyere forskning sier om deres effekt på stoffskiftet.

 

Hva er goitrogener?

Goitrogener er stoffer som finnes naturlig i noen matvarer, og som potensielt kan påvirke funksjonen til skjoldkjertelen. De kan blokkere opptaket av jod – et næringsstoff som kroppen trenger for å produsere stoffskiftehormoner. På norsk kjenner vi det igjen i ordet "struma", som er en forstørret skjoldkjertel.

Dette er bakgrunnen for rådet mange med lavt stoffskifte har fått: å unngå matvarer med goitrogener. Spesielt grønnsaker fra korsblomstfamilien – som brokkoli, blomkål, rosenkål og grønnkål – har blitt stemplet som problematiske.

 

Men hva sier forskningen i dag?

Tidligere var jodmangel en av de vanligste årsakene til lavt stoffskifte. I en slik sammenheng kunne goitrogener være en reell utfordring. Men i dag er situasjonen annerledes. Over 90 % av tilfellene med lavt stoffskifte skyldes en autoimmun tilstand kalt Hashimotos thyroiditt – ikke jodmangel.

Det betyr at for de fleste er det ikke nødvendig å være redd for disse grønnsakene. Tvert imot inneholder de mange næringsstoffer som faktisk støtter kroppens avgiftningsprosesser og leverfunksjon – som igjen er viktig for et velfungerende stoffskifte.

 

Varmbehandling og fermentering reduserer effekten

Hvis du likevel er bekymret, er det godt å vite at varmebehandling og fermentering reduserer den goitrogene effekten betydelig. Det betyr at du trygt kan spise brokkoli, grønnkål og blomkål så lenge de er kokt, dampet, stekt eller fermentert. Og la oss være ærlige – de færreste av oss spiser store mengder rå brokkoli hver eneste dag.

 

Unntaket: soya

Det finnes én matvare det er grunn til å være mer forsiktig med – og det er soya. Soya kan nemlig blokkere TPO-enzymet, som er spesielt viktig for deg med Hashimotos. I tillegg vet vi at soya kan hemme produksjonen av stoffskiftehormoner og redusere opptaket av stoffskiftemedisin. Derfor anbefales det ofte å unngå soya ved lavt stoffskifte og autoimmun sykdom.

 

Oppsummert

  • Grønnsaker fra korsblomstfamilien har fått et ufortjent dårlig rykte.

  • De fleste med lavt stoffskifte har ikke jodmangel, og tåler disse grønnsakene godt.

  • Varmbehandling og fermentering reduserer den eventuelle goitrogene effekten.

  • Soya bør unngås ved Hashimotos og lavt stoffskifte.

 

Så – neste gang noen sier at du må kutte ut brokkoli for å ta vare på stoffskiftet ditt, kan du svare: “Ikke nødvendigvis – det kommer an på konteksten!”

 

🎧 Lytt til siste episode av Stoffskiftepodden for å lære mer her: https://open.spotify.com/show/1mVo0rh9fL75TwnwD98eYp?si=b428d8f6743c466b 

 

Hilsen Marita

Ernæringsterapaut med fokus på lavt stoffskifte 🦋