Goitrogene matvarer forstyrrer stoffskiftet

goitrogener hypotyreose lavt stoffskifte Jul 29, 2021

Har du hørt om goitrogene matvarer? Goitrogener er stoffer som finnes i en del grønnsaker og andre matvarer. Disse stoffene kan forstyrre produksjonen av stoffskiftehormoner. Derfor kan det være litt lurt å være forsiktig med dem dersom du har hypotyreose, eller lavt stoffskifte.

 

Men mange av de goitrogene grønnsakene inneholder stoffer som kroppen din trenger, slik som prebiotika (mat for de gode tarmbakteriene), vitaminer, mineraler og antioksidanter. Derfor er det dumt å kutte dem helt ut av kosten.

 

Varmebehandling og fermentering inaktiverer de goitrogene stoffene

Når du varmebehandler grønnsakene inaktiveres de goitrogene stoffene. Koking, damping, woking og baking i stekeovn er fine måter å varmebehandle grønnsaker på. Da kan du fremdeles spise dem uten å være bekymret for at de skal forstyrre stoffskiftet ditt.

Å fermentere grønnsaker er en annen måte å inaktivere goitrogenene på.

Dersom du liker å bruke grønnsaker som spinat og grønnkål i smoothie kan det være lurt å blansjere dem for å deretter oppbevare dem i fryseren. Når du blansjerer grønnsaker vil det si at du gir dem et oppkok i lettsaltet vann og deretter har dem i en sil og kjøler dem raskt ned igjen.

 

Liste over matvarer som inneholder goitrogener:

  • Blomkål
  • Bok Choy
  • Brokkoli
  • Brokkolini
  • Brønnkarse
  • Grønnkål
  • Hodekål
  • Kålrabi
  • Nepe
  • Reddik
  • Rosenkål
  • Spinat
  • Søtpotet

 

  • Fersken
  • Jordbær

 

  • Linfrø
  • Peanøtter
  • Pinjekjerner
  • Raps og rapsolje
  • Sennepsfrø

 

Kilder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/ 

https://www.verywellhealth.com/thyroid-disease-goitrogens-diet-3233164