Er økologisk mat sunnere?
Jun 20, 2021Usikker på om du skal velge økologisk mat eller ikke? Er det egentlig noen forskjell på det og konvensjonelt produsert mat? Les videre og finn ut hva økologisk mat egentlig er. Om det faktisk er sunnere og om økologisk alltid er det beste alternativet.
Hva er økologisk mat?
Kort fortalt er økologisk mat mat som er produsert uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Det gjør blant annet jorden maten vokser i mer næringsrik.
Økologisk mat er ikke bare frukt og grønnsaker. Økologisk mat er også kjøtt. Det vil si kjøtt fra dyr som har gått ute og beitet og spist det de er ment for å spise. De har ikke fått kraftfôr med soya og ting som hormoner og antibiotika. I tillegg har de levd et godt liv ute i stedet for å være låst inn i en trang bås.
Mange tenker at økologisk mat betyr mat uten sprøytemidler. Og det stemmer. Men visste du at økologisk mat er så mye mer enn det?
Grunnlaget for økologisk landbruk er basert på fire prinsipper:
1. Helseprinsippet
Handler om at det finnes en sammenheng mellom helsen til verdens befolkning og helsen til miljøet rundt oss. Er jorden syk så blir vi syke.
2. Økologiprinsippet
Matproduksjonen skal være i balanse og tilpasset det lokale miljøet. Den skal baseres på økologiske prosesser og resirkulering. Slik tar vi vare på miljøet, ressursene vi har tilgjengelig og sørger for at maten fremmer helse i stedet for å gjøre oss syke.
3. Rettferdighetsprinsippet
Det økologiske landbruket skal sørge for rettferdig fordeling av ressurser. Det skal sikre god livskvalitet og en sikker matforsyning, i tillegg til å redusere fattigdom. Dyrenes velferd skal ivaretas.
4. Varsomhetsprinsippet
Man er hele tiden på jakt etter løsninger som fører til større avling og høyere kvalitet på maten, men dette skal ikke gå utover helse, trivsel og miljø. Utviklingen bør baseres på tradisjon og lokale forhold.
Allerede her er jeg solgt. Men hvis du ikke enda er helt overbevist om at det å velge økologisk mat er det beste for deg så fortsett å lese. Det finnes nemlig mange flere gode argumenter for å velge økologisk.
Hvorfor spise økologisk mat?
Det finnes mange gode grunner til å velge økologisk mat. Økologisk Norge har listet opp ti gode grunner:
1. Du får mat uten rester av sprøytemidler
Når du spiser økologisk slipper du rester av sprøytemidler, som ikke bare dreper insekter, ugress og plantesykdommer, men også kan være skadelig for oss mennesker.
2. Du får mat med mer smak.
Økologiske grønnsaker inneholder generelt flere nærings- og smaksstoffer og mindre vann pr. kg enn ikke-økologiske grønnsaker.
3. Du får rene varer uten sminke.
Ø-merkede matvarer er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Vi må være klare over at matvarer som ser "perfekte" ut, ofte er farget og overflatebehandlet og derfor faktisk er langt fra perfekte i et miljø- og helseperspektiv.
4. Økologiske dyr har bedre forhold.
Høy dyrevelferd er viktig i økologisk landbruk, blant annet har økologiske dyr bedre plass inne og oftere tilgang til uteareal, samt at de får næringsrikt, rent økologisk fôr.
5. Økologisk landbruk ødelegger ikke vannet vårt.
Økologiske bønder bruker ikke sprøytemidler og kunstgjødsel som kan forurense vassdrag og grunnvann.
6. Bevar en rik og ren natur.
Naturen er rikere og renere med økologisk landbruk, og vi bevarer bier, humler og andre pollinerende insekter som hjelper oss med 1/3 av verdens matproduksjon!
7. Naturlig mat er sunn fornuft.
Målet i økologisk produksjon er sunne og robuste dyr og planter.
8. Nei takk til genmanipulert mat.
I økologisk produksjon blir det hverken brukt genmanipulering i mat til mennesker eller i fôr til dyr. Hovedgrunnen er at føre-var-prinsippet legges til grunn og det er ikke forsket nok til at vi kan være sikre på at det er trygt.
9. Ø-merket står for grundig kontroll.
Det grønne, norske Ø-merket og EUs økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. Hver produsent kontrolleres minst en gang i året, og om Debio ønsker kan de dra på uanmeldt kontroll når som helst.
10. Økologi er bra for utviklingsland.
En rekke internasjonale undersøkelser viser at økologiske metoder kan hjelpe fattige bønder i Afrika, Asia og Sør-Amerika med å produsere mer mat og tjene mer penger.
Er økologisk mat egentlig sunnere?
Om økologisk mat er bedre klarer faktisk ikke ekspertene å bli enige om. Men et par ting er helt sikre.
- Økologisk mat har et høyere innhold av antioksidanter og næringsstoffer.
- Økologisk egg, kjøtt og melk har en bedre sammensetning av omega-3 vs. omega-6.
- Spiser du økologisk reduserer du mengden helseskadelige stoffer du utsettes for. Selv om mengden sprøytemidler som brukes i konvensjonelt landbruk er godkjent så har det ikke blitt testet hva som er langtidseffekten av disse og hva som er cocktaileffekten (når man blir utsatt for mange av disse stoffene).
Denne filmen viser hva som skjedde med en familie i løpet av de to første ukene etter de gikk over til å spise et økologisk kosthold.
Økologisk mat er dyrere
I mange tilfeller er den økologiske maten dyrere og det kan være en utfordring for mange. Det finnes et par ting du kan gjøre for at den økologiske maten skal bli billigere:
- Invester i en fryser og kjøp kjøtt direkte fra bonden i større mengder. Da støtter du lokal og bærekraftig mat. Du slipper å handle like ofte. Og du får sunnere og mer næringsrikt kjøtt å spise.
- Handle på REKO-ringen. Her støtter du også lokalnæringen.
- Bli med i en andelsgård. Å høste sine egne grønnsaker er helt fantastisk og totalsummen du bruker på økologiske grønnsaker i løpet av et år kan blir ganske lav. Her finner du en oversikt over andelsgårder i Norge.
I tillegg finnes det en liste som heter Clean fifteen and dirty dozen. Dette er en liste over hvilke grønnsaker, bær og frukt som inneholder mest og minst sprøytemidler. De som er på listen over dirty dozen er de du burde prioritere å kjøpe økologisk. Mens de som finnes på listen over clean fifteen har minst sprøytemidler og kan være greie å kjøpe ikke-økologisk. Listen er for USA, men gir en god indikasjon på hva som gjelder her i Norge også.
Dirty dozen = prioriter å kjøpe disse økologisk
- Jordbær
- Spinat
- Grønnkål
- Nektarin
- Eple
- Druer
- Fersken
- Kirsebær
- Pære
- Tomat
- Stangselleri
- Potet
Clean fifteen = inneholder minst sprøytemidler
- Avokado
- Mais
- Ananas
- Løk
- Papaya
- Sukkererter
- Aubergine
- Asparges
- Blomkål
- Cantaloupe melon
- Brokkoli
- Sopp
- Hodekål
- Honningmelon
- Kiwi
Listen er hentet herfra og oppdateres hvert år.
Hvor får man kjøpt økologisk mat i Norge?
Heldigvis blir det hele tiden enklere å få kjøpt økologisk mat på vanlig matvarebutikk. Hvis din lokalbutikk ikke har inne det du ønsker å kjøpe økologisk så spør dem om å ta inn. De er interessert i å beholde deg som kunde og vil jo helst selge deg den maten du har lyst å kjøpe. Hvis ikke risikerer de at du begynner å handle på en annen butikk. Du skal ikke undervurdere forbrukermakten.
Når det gjelder økologisk kjøtt henger butikkene fremdeles litt etter. Her går det an å kjøpe direkte fra bonden eller handle på REKO-ringen. Det finnes flere facebookgrupper for kjøp og salg av lokalt kjøtt. Det er bare å snuse litt rundt.
Her finner du oversikt over REKO-ringer i Norge.
Og her finner du Økologisk Norge sin oversikt over butikker, kaféer og restauranter som selger økologisk mat.
Er økologisk alltid best?
Det finnes argumenter for og imot økologisk mat. Selv om jeg i utgangspunktet anbefaler å kjøpe økologisk så anbefaler jeg også å kjøpe kortreist.
Økologisk og kortreist er helt klart det beste både for deg og miljøet.
I spørsmålet om man skal velge økologisk mat eller ikke pleier jeg å ta hensyn til et par ting. La meg gi deg et eksempel:
Se for deg at det i grønnsaksdisken ligger økologisk løk som er pakket i plast og importert fra Kina. Ved siden av ligger det løk i løsvekt som ikke er økologisk, men produsert i Norge. Da velger jeg uten tvil den siste. Når mat transporteres over store avstander mister de en del av næringen (fordi det går lang tid fra de er høstet til vi spiser dem). I tillegg setter det igjen en stor CO2-avtrykk. Å pakke maten i plast er heller ikke bra. Derfor velger jeg den norske.
- Den er kortreist = miljøvennlig og har sannsynligvis et høyere innhold av næringsstoffer.
- Den er ikke pakket i plast.
- Den står på listen over clean fifteen.
Altså er den til sammen et mye bedre alternativ enn den økologiske, langreiste, plastinnpakkede løken fra Kina.
Med andre ord er det ikke alltid at økologisk mat er bedre for miljøet. Men som regel vil det være det beste alternativet både for deg og jorda vi lever på.
La meg ta et annet eksempel:
I butikken ligger det to typer eple. Den ene typen er norsk og konvensjonelt dyrket eple i løsvekt. Den andre er økologisk eple importert fra Italia pakket i papp.
Hvilken tror du jeg velger her? Ta gjerne en titt på dirty dozen-listen. I Norge dyrkes det mye eple, og i gjennomsnitt blir de sprøytet 7 ganger i løpet av en sesong (1). Eple er altså en versting når det kommer til helseskadelige stoffer.
Derfor velger jeg det økologiske eplet. Selv om de er importert fra Italia. I dette tilfellet må jeg gå inn i meg selv og velge mellom to onder. Dersom jeg ikke har lyst å bidra til CO2-avtrykket som settes igjen ved at eplene importeres fra Italia. Så blir jeg rett og slett nødt å finne meg noe annet å spise. For sprøytemidlene fra de norske, konvensjonelt dyrkede eplene, vil jeg rett og slett ikke ha i meg.
Når du nå skal ut å handle økologisk mat er det greit å ta med seg et par huskeregler:
- Spør om butikken du handler på kan ta inn økologisk dersom de ikke har det.
- Sjekk ut REKO-ringen og om det går an å handle kjøtt direkte fra bonden i nærheten av deg.
- Vurder å bli med i en andelsgård.
- Bruk Clean fifteen & Dirty dozen-listen som en guide til hva du skal prioritere å kjøpe økologisk.
- Ikke la økologisk mat bli et stressmoment. Får du ikke tak i noe økologisk - kjøp konvensjonelt. Ingen har dødd av å spise ett enkelt eple som ikke var økologisk.
Kilder: