Disse blodprøvene bør du ta når du har lavt stoffskifte

blodprøver hashimotos hypotyreose lavt stoffskifte Oct 29, 2023

Blodprøver kan fortelle oss mye om hvordan det står til inne i kroppen, men det hersker en del uenighet om hvilke blodprøver du bør ta når du har lavt stoffskifte (hypotyreose). Mens konvensjonell medisin kan mene det er nok å teste TSH og fritt T4, mene vi som jobber innenfor en mer funksjonell medisinsk gren at det kan være nyttig å ta flere tester. 

 

Disse blodprøvene bør du ta

TSH - Produseres i hypofysen og er signalet som sendes til skjoldkjertelen om hvor mye stoffskiftehormon som skal produseres (1).

Fritt T4 - Viser hvor mye inaktivt stoffskiftehormon som er tilgjengelig i kroppen (1).

Fritt T3 - Viser hvor mye aktivt stoffskiftehormon som er tilgjengelig i kroppen (1).

Anti-TPO - Viser om det er antistoffer mot skjoldkjertelen og hvor mye autoimmun aktivitet som er i kroppen. Dette er de vanligste antistoffene å ha når du har Hashimotos (2).

 

Disse fire er de viktigste å teste for å få et reelt bilde av hvordan det står til med stoffskiftet ditt. I tillegg kan det være nyttig å teste:

 

Anti-TG - Dette er en annen type antistoffer og kan være lurt å teste dersom du ikke får utslag på anti-TPO (2).

Reversert T3 - Sier noe om konverteringen fra T4 til T3 fungerer som den skal (3).

 

Hvor får du tatt disse prøvene?

Fastlegen din bør være villig til å ta disse prøvene - særlig de fire øverste.

Men som tidligere nevnt er det dessverre er det ofte slik at de kun tester TSH og fritt T4. Det er fordi det er disse prøvene som er nødvendige for å stille diagnosen lavt stoffskifte og medisinere.

TSH og fritt T4 er viktig, men det sier ingenting om konverteringen fra inaktivt til aktivt stoffskiftehormon i kroppen fungerer som det skal eller om du har autoimmun aktivitet i kroppen (3).

Hvis fastlegen din nekter å ta de nødvendige prøvene har du fullt lov å bytte fastlege. Og du kan også ta prøver privat. Spør meg gjerne om dette hvis du trenger hjelp.

 

Referanseområde vs. optimal range

Det er en ting å være innenfor referanseområdet. Men referanseområdet defineres ut fra de prøvene som blir tatt i befolkningen (4). Derfor snakker vi også om optimal range som er det du også bør forholde deg til.

Viktig!

Når du begynner å gjøre endringer i kosthold og livsstil er det viktig å ta blodprøver oftere, det er godt mulig du må justere dosen medisin du tar. Ta prøver hver 3.-4. uke i starten. Etterhvert kan du la det gå lengre tid, 6.-12. uke. Når stoffskiftet stabiliserer seg holder det å ta nye prøver hver 3.-6. måned.

 

 

Kilder

1 - Kharrazian D. Why do I still have thyroid symptoms? When my lab tests are normal. Carlsbad, USA: Elephant Press LP; 2010 

2 - Wentz I. Finding your root cause: Key lab tests [Internett]. 28. juli 2023 [hentet 29. oktober 2023]. Tilgjengelig fra: https://thyroidpharmacist.com/articles/root-cause-key-lab-tests/ 

3 - Wentz I. Top 10 thyroid tests and how to interpret them [Internett]. 21. juni 2023 [hentet 29. oktober 2023]. Tilgjengelig fra: https://thyroidpharmacist.com/articles/top-10-thyroid-tests/ 

4 - Fürst. Referanseområder [Internett]. Oslo: Fürst medisinsk laboratorium [hentet 29. oktober 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.furst.no/for-legekontoret/tolkning-av-laboratorieverdier/referanseomrader/